* Минималните пари за старост се вдигат  с 1,19 лв.

...
* Минималните пари за старост се вдигат  с 1,19 лв.
Коментари Харесай

Увеличението на пенсията не стига за един хляб на ден

* Минималните пари за напреднала възраст се подвигат  с 1,19 лева дневно * Групичката на заможните пенсионери ще усили приходите си над 2 пъти единствено за няколко месеца * Системата на ДОО тотално се изкриви, тежко на този, който ще би трябвало да я поправи, споделят икономисти
Кой е удовлетворен от актуализацията на бюджет 2022, стремително гласувана от депутатите в Народното събрание? Въпреки милиардите, които се вадят от хазната и се изсипват за пенсии, резултатът за обособения човек ще е нищожен - нарастването, което получават хората с минимална пенсия, ще им стигне да си купят половин самун дневно.

От 1 юли парите на възрастните да се подвигат с 10%, одобриха дефинитивно депутатите. Към обновения размер на пенсиите се прибавят 60-те лв., известни като коронавирус добавка. Ще я получават и новопенсиониралите се след 1 юли 2022 година Докога? Не е ясно. 

Какво демонстрират сметките?

Минималната пенсия, която получават над 1 милион пенсионери и сега е 370 лева, се усилва с 37 лева /10%/ плюс още 60 лева, до 467 лева Според ръководещите растежът е с цели 26.2%. Не такова е обаче мнението на икономистите. " 60-те лв. хората от дълго време ги получават като коронавирус добавка и към този момент ги има в техния бюджет. Увеличението в действителност е единствено с тези 37 лева Това прави по 1,19 лева дневно. С тези пари пенсионерът не може да си купи и един самун, тъй като той към този момент коства 2,50 лева.  Инфлацията галопира, ще е не по-малко от 20% в края на годината ", разяснява икономистът Мика Зайкова пред " Стандарт ".

В същото време заможните пенсионери стават повече от два пъти по-богати. От 1 юли таванът на пенсията им ще се увеличи от 1500 на 2000 лв., което прави 33.3% растеж. От 1 октомври следва нов скок - този път до 3400 лв., колкото е размерът на оптималния застрахователен приход. Така в рамките единствено на няколко месеца избрана група от хора ще получава приходи, за които не могат даже да си помислят голяма част от работещите!

Защо ръководещите взеха решение да създадат този жест и кои са избраниците, се питат простосмъртните пенсионери.

" Максимална пенсия от 3 400 лева ще получават единствено характерна група от хора, които при започване на 90-те години са имали опция да се обезпечават на големи суми, тъй като са работили на така наречен " топли местенца ", разяснява синдикалистът от " Подкрепа " Ваня Григорова. " Реално няма други трудещи се при естествени условия от това време, който през днешния ден да могат да получат такава пенсия. Но има и още една по-малка група, към 3 000 души, на някои от които пенсията ще стигне и до 20 000 лева

В същото време повдигането на минималната пенсия до 467 лева е покрай публично признатата линия на беднотия, която за 2022 година е 413 лева ", сподели Григорова, която е стопански консултант на КТ " Подкрепа ".

Явно богатите пенсионери си имат и устойчиво лоби измежду ръководещите.

" Бедните стават по-бедни, а богатите - по-богати ", заключи Мика Зайкова. По думите й, неприятното е, че минималната пенсия пораства по-бързо от междинната, която е 666 лева, а след 1 октомври за 700 000 пенсионери ще бъде 718 лева

" Хората с дребни пенсии имат трудов стаж, само че приносът им в осигурителната система е дребен, тъй като са взимали ниски заплати или част от парите им не са били облагани, защото са работили в сивия бранш. В момента се изкривява цялата пенсионна система - никой не може да каже за какво коронавирус добавката е 60 лева, нито за какво нарастването е 10%, откакто по златното швейцарско предписание би трябвало да е 6,1%. От 1 октомври ще има още едно деформиране, тъй като това, което ще вършат, не е преизчисление на пенсиите, а трансформация на швейцарското предписание. Ако от 2008, когато за последно са преизчислявани пенсиите, до момента през годините бяха вдигали коефициента с двете елементи на формулата - растеж на осигурителния приход и инфлация, парите на възрастните биха били напълно други.

Това, което се прави сега, не подтиква хората да се обезпечават на действителни приходи ", сподели още Мика Зайкова.

Гласуваните промени при определянето на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври ще доведат до повишаване на разноските за пенсии през актуалната година с 1,38 милиарда лева, демонстрират изчисленията на Национален осигурителен институт.

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 170 на 247 лева от 1 юли, реши държавното управление. Това е скок с 45.3%. Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Дългът се усилва с З милиарда лева

Държавният дълг се усилва с 3 милиарда лева - от 7.3 милиарда лева на 10.3 милиарда лева.С новия дълг ще бъдат рефинансирани идните през първото тримесечие на 2023 година заплащания по падежиращи държавни облигации на интернационалните финансови пазари. С смяната оптималният размер на държавния дълг към края на годината ще доближи 38.5 милиарда лева или 25.6% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР